VINCI Energies, lider global în servicii energetice și al tehnologiei informației, își anunță intenția de a achiziționa grupul de companii EnergoBit, un important furnizor român de soluții energetice, ca parte a extinderii sale strategice în Europa Centrală și de Est.
“Achiziția grupului de companii EnergoBit reflectă direcția strategică a VINCI Energies în consolidarea poziției sale pe piața din România și în sprijinirea tranziției energetice accelerate din regiune. Sectorul energetic din România trece în prezent printr-o transformare semnificativă, determinată de modernizarea infrastructurii, dezvoltarea domeniului energiei regenerabile și digitalizarea rețelelor electrice. Implicarea activă în acest proces se aliniază perfect cu viziunea pe termen lung a VINCI Energies.” a declarat Eric DEVIGNE, Director General al polului VINCI Energies Europa Centrală și de Est.
Grupul EnergoBit fondat în 1990 cuprinde în prezent trei companii: EnergoBit, EnergoBit Control Systems și ELM Electromontaj Cluj, care împreună au generat o cifră de afaceri consolidată de 100 milioane de euro în 2024. Grupul numără 825 de angajați, dintre care 270 de ingineri, evidențiind expertiza tehnică solidă și capacitatea sa operațională în sectorul energetic.
Această achiziție marchează o etapă semnificativă în angajamentul VINCI Energies de a sprijini tranziția energetică și modernizarea infrastructurii în România. Grupul EnergoBit este recunoscut pentru performanță în inginerie electrică, producția și integrarea sistemelor energetice, deservind clienți atât din sectorul public, cât și din cel privat.
Pál PÉTER, actualul Președinte și co-fondator al EnergoBit, a declarat în numele celor trei fondatori:
“După mai bine de trei decenii dedicate construirii și consolidării grupului EnergoBit ca jucător de referință în soluții energetice, credem că este momentul potrivit pentru a duce compania la următorul nivel, iar VINCI Energies împărtășește cultura companiei noastre și valorile noastre – inovare, excelență tehnică și viziunea pe termen lung. Suntem onorați să ne alăturăm unui grup de talie mondială, care deschide perspective remarcabile pentru evoluția EnergoBit. Expertiza internațională și prezența solidă în sectorul energetic fac din VINCI Energies partenerul ideal pentru a continua misiunea noastră și a susține dezvoltarea în viitor.”
Acordul de achiziție dintre fondatorii EnergoBit: Stefan GADOLA, Pál PÉTER, Ioan SOCEA și reprezentanții VINCI Energies a fost semnat în data de 16 iulie 2025, la București. Se preconizează că tranzacția va fi finalizată în noiembrie 2025, în urma aprobării acesteia de către Consiliul Concurenței. Prin achiziția EnergoBit, VINCI Energies își va consolida semnificativ prezența pe piața din România, unde activează deja cu o echipă de 1.500 de specialiști și a realizat o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro în 2024.
Florin POP, CEO al grupului EnergoBit, împreună cu echipa de management actuală, își vor continua activitatea în aceleași roluri, iar fondatorii vor rămâne în poziții de conducere și după finalizarea achiziției, pentru a asigura o tranziție eficientă. “Obiectivul nostru este să asigurăm continuitatea dezvoltării companiei și stabilitatea pe termen lung a acesteia. Sunt încrezător că prezența continuă a echipei de management va contribui semnificativ și în viitor la succesul EnergoBit.” concluzionează Eric DEVIGNE.
Despre VINCI Energies
Într-o lume aflată într-o continuă schimbare, VINCI Energies contribuie la tranziția ecologică, susținând tendințele majore din domeniul digital și din sectorul energetic. Echipele VINCI Energies implementează tehnologii și integrează soluții multitehnice personalizate, de la proiectare la execuție, exploatare și mentenanță. Cu puternice rădăcini locale și o structură agilă și inovatoare, cele 2.100 de unități de business ale VINCI Energies au devenit elementul central pentru alegerile energetice făcute de clienții lor, sporind fiabilitatea, eficiența și sustenabilitatea infrastructurii și proceselor acestora. VINCI Energies urmărește performanța globală, cu grijă față de planetă, cu utilitate pentru oameni și angajament față de comunitățile locale.
2024: 20,4 miliarde € // 102.600 specialiști // 2.100 unități de business // 61 țări