Plasticul trebuie să iasă din tendințe: Retailerii online de modă vor livra 21,8 miliarde de pungi de plastic până în 2030

  • O analiză recentă arată că, până în 2030, retailerii online de modă vor utiliza aproape 22 de miliarde de pungi de plastic pentru ambalarea comenzilor din șase mari piețe europene[1]. Mai exact, acesta este echivalentul a 400.000 de pungi de plastic livrate europenilor în fiecare oră.
  • Decalajul dintre retail-ul online și cel tradițional crește, în condițiile în care legislația pentru eliminarea pungilor de plastic este deja implementată în mai multe țări europene.
  • Aproape trei sferturi (74%) dintre cumpărătorii europeni își doresc eliminarea pungilor de plastic, acolo unde există alternative.
  • Pentru a nu compromite progresele realizate prin legislația privind pungile de plastic, producătorul de ambalaje sustenabile DS Smith solicită reguli adaptate noilor obiceiuri de cumpărare și îndeamnă retailerii online să accelereze tranziția către alternative fără plastic.

7 aprilie 2025: Retailerii de modă online au livrat anul trecut 2,9 miliarde de pungi de plastic către cumpărătorii europeni din șase piețe de top[2], echivalentul a 7,8 milioane de pungi pe zi, accentuând decalajul dintre comerțul fizic și cel online în eforturile de reducere a utilizării plasticului.

Mai multe țări europene au introdus legislații pentru limitarea utilizării pungilor de plastic în retail-ul tradițional – precum taxa pe pungile de plastic din Marea Britanie, implementată începând cu anul 2015. Cu toate acestea, odată cu orientarea cumpărătorilor către mediul online, tot mai multe pungi de plastic sunt folosite pentru e-commerce.

O analiză realizată de Development Economics, la solicitarea DS Smith, o companie International Paper, arată că, dintre marile economii europene[3], Marea Britanie utilizează acum cel mai mare număr de pungi de plastic pentru livrările e-commerce[4]. Mai exact, anul trecut, aici s-au folosit cu 150 de milioane mai multe pungi de plastic decât în Germania, a doua cea mai mare piață.

În plus, estimările arată că utilizarea pungilor de plastic va crește cu 47% până în 2030, pe măsură ce comenzile online pentru articole vestimentare devin din ce în ce mai numeroase. Astfel, până în 2030, 4,2 miliarde de pungi de plastic vor ajunge anual la consumatorii europeni, ceea ce înseamnă un total de 21,8 miliarde de pungi în următorii cinci ani.

Doar 7% dintre pungile utilizate în e-commerce-ul de modă din cele șase piețe analizate sunt refolosite sau reciclate. Restul de 93% ajung la groapa de gunoi sau sunt incinerate – echivalentul a 2,6 miliarde de pungi doar anul trecut. Pe măsură ce e-commerce-ul crește și rata de reciclare rămâne scăzută, până în 2030, alte 3,8 miliarde de pungi de plastic vor ajunge anual în gropile de gunoi sau vor fi incinerate.

Stefano Rossi, CEO Divizia de Ambalaje la DS Smith, afirmă: „Prin colaborarea cu unele dintre cele mai mari branduri din lume, estimăm că am eliminat deja peste 1 miliard de piese din plastic în ultimii patru ani – dar trebuie să facem mai mult. Deși tot mai multe cumpărături se fac online, retailerii e-commerce nu au reușit să țină pasul cu magazinele fizice în ceea ce privește înlocuirea pungilor de plastic. Brandurile precum Zalando au demonstrat că schimbarea este posibilă, dar există un obstacol: pur și simplu nu sunt suficiente alternative din hârtie disponibile, iar industria noastră trebuie să facă mai mult pentru a le oferi.

Companiile pot fi tentate să prioritizeze costurile, dar utilizarea în continuare a plasticului vine cu un preț – consumatorii nu îl mai vor, iar brandurile care ignoră acest aspect își riscă reputația. Considerăm că legislația poate și trebuie să fie mai exigentă cu toți – eliminarea treptată a anumitor tipuri de plastic ar contribui la crearea unui cadru echitabil care să încurajeze inovația, investițiile și concurența sănătoasă pentru a găsi alternative la plastic.”

Unele branduri de modă online au făcut deja tranziția. Zalando, cea mai mare platformă multi-brand de modă și lifestyle din Europa, utilizează din 2020 pungi de expediere din hârtie, realizate din conținut reciclat și fibre virgine certificate FSC, în locul pungilor de plastic. Acest lucru a fost apreciat de clienții săi:

David Fischer, Director Logistica Sustenabilă și Ambalaje la Zalando, a declarat:  „Trecerea de la plastic la pungi de hârtie pentru livrări a fost o schimbare majoră. După introducerea primelor noastre pungi din hârtie, satisfacția clienților față de noul ambalaj a crescut cu 16 puncte procentuale de la un an la altul. Rata ridicată de acceptare ne oferă încredere că suntem pe drumul cel bun, în contextul în care pungile de hârtie sunt ușor de reciclat în majoritatea țărilor europene.

Cu toate acestea, eliminarea plasticului de unică folosință rămâne un obstacol major pentru industria de e-commerce în atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate. Găsirea soluției perfecte este o provocare complexă, mai ales într-un peisaj în care alternativele sustenabile nu sunt încă scalabile sau nu îndeplinesc cerințele minime din punct de vedere al sustenabilității și fezabilității operaționale.”

Europenii susțin tranziția către materiale mai ușor de reciclat. Aproape trei sferturi (74%) dintre locuitorii celor șase piețe analizate doresc eliminarea pungilor de plastic acolo unde există alternative, iar peste două treimi (68%) dintre cumpărători preferă să primească produsele comandate în ambalaje din carton sau hârtie.

Jumătate dintre cumpărători spun că se simt vinovați de cantitatea de plastic folosită la ambalarea comenzilor lor și consideră că responsabilitatea pentru reducerea utilizării plasticului revine companiilor de ambalaje (41%), retailerilor (36%) și guvernelor (23%).

Mai mult de jumătate dintre cumpărători (55%) ar fi mai tentați să comande de la un retailer de modă care folosește ambalaje ușor reciclabile. Cumpărătorii din Polonia sunt cei mai dornici să primească livrările de îmbrăcăminte și accesorii în ambalaje din hârtie sau carton (72%), comparativ cu britanicii (60%).

Oportunitatea de a răspunde cererii pentru ambalaje sustenabile este mai atractivă ca niciodată. Pentru a face față acestei cereri și în parteneriat cu Ellen MacArthur Foundation, fiecare dintre cei 800 de designeri DS Smith a fost instruit în principii de design circular, pentru a evalua performanța ambalajelor în ceea ce privește conținutul reciclat și reciclabilitatea – aspecte din ce în ce mai importante pentru cele mai mari branduri din lume.

Note pentru editori

Metodologie

Analiza a fost realizată de Development Economics și evaluează piața potențială pentru ambalajele secundare generate de creșterea cererii de e-commerce fashion în șase piețe naționale din Europa.

Pentru a dezvolta proiecțiile de piață, s-au colectat date despre:

  • Volumul și valoarea vânzărilor online de fashion în fiecare piață
  • Volumul și valoarea ambalajelor din plastic utilizate
  • Proporția ambalajelor secundare (de transport)
  • Ratele de reciclare și reutilizare a ambalajelor din plastic
  • Destinațiile alternative pentru deșeurile de plastic, cum ar fi depozitarea în gropi de gunoi sau incinerarea

Proiecțiile pentru indicatorii cheie au fost obținute din documente publicate și nepublicate, identificate printr-o documentare online în privința literaturii de specialitate. Datele Eurostat au fost utilizate pentru ratele de reciclare a ambalajelor din plastic în UE, iar pentru tendințele din Marea Britanie s-au folosit datele Office for National Statistics. Aceste informații au fost extrapolate pentru a stabili scenarii privind evoluția pieței de ambalaje secundare în condiții de „business as usual”, precum și în scenarii alternative care includ măsuri de politică publică.

În plus, au fost parcurse și documentele de politici publice din Uniunea Europeană și Marea Britanie pentru a identifica intențiile legiuitorilor privind creșterea ratelor de reciclare a ambalajelor.

Cercetarea a fost realizată de Censuswide pe un eșantion de 2.000 de consumatori reprezentativi național din următoarele piețe: Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia și Polonia. Datele au fost colectate în perioada 19.02.2025 – 24.02.2025. Censuswide respectă codul de conduită al Market Research Society și principiile ESOMAR și este membru al British Polling Council.

Despre DS Smith

DS Smith, parte a grupului International Paper, este un furnizor global de ambalaje sustenabile pe bază de fibre, având operațiuni integrate de reciclare și producție de hârtie. Compania joacă un rol central în lanțul valoric pentru industrii precum eCommerce, bunuri de larg consum, alimentație și băuturi, precum și pentru sectorul industrial.

Strategia de sustenabilitate Now & Next urmărește redefinirea ambalajelor pentru o lume în schimbare, cu accent pe: înlocuirea materialelor plastice, reducerea amprentei de carbon din lanțurile de aprovizionare, furnizarea de soluții de recilare, inovație și investiții semnificative în cercetare și dezvoltare, inclusiv în materiale și fibre alternative.

DS Smith implementează modelul operațional „De la cutie la cutie în 14 zile” și utilizează un sistem unic de Circular Design Metrics pentru optimizarea ambalajelor. De asemenea, este un membru activ al Fundației Ellen MacArthur, lider global în economia circulară. Compania a fost fondată în anii 1940 de familia Smith din Londra.

În România, DS Smith deține un centru de coordonare a operațiunilor de reciclare în București, două depozite de reciclare în Ștefănești și Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie în Zărnești, două unități de producție de ambalaje în Ghimbav și Timișoara și trei centre de servicii, în Pitești, Timișoara și Otopeni, județul Ilfov, unde lucrează în total 650 de angajați.

Mai multe informații: DS Smith – Packaging, Paper, Recycling

Despre International Paper

International Paper (NYSE: IP; LSE: IPC) este lider global în soluții de ambalare sustenabilă. Cu sediul central în Memphis, Tennessee, SUA, și sediul EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) în Londra, Marea Britanie, compania are peste 65.000 de angajați și operațiuni în peste 30 de țări.

În 2024, veniturile nete ale International Paper au fost de 18,6 miliarde de dolari. În 2025, compania a achiziționat DS Smith, consolidându-și poziția de lider în regiunile nord-americană și EMEA.

Mai multe informații: www.internationalpaper.com


[1] Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia

[2] Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia

[3] Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia

[4] Definiția pungilor de plastic folosite în e-commerce: Pungile ‘secundare’ se referă la ambalajul exterior, folosit pentru livrare. Pungile ‘primare’ sunt cele aflate în contact direct cu articolele comandate.