Saint-Gobain România anunță rezultatele etapei naționale a uneia dintre cele mai remarcabile competiții pentru viitorii specialiști din domeniul arhitecturii – Concursul de Arhitectură pentru Studenți. Ajuns la a XX-a ediție, acesta reflectă angajamentul Saint-Gobain față de dezvoltarea clădirilor sustenabile și oferă viitorilor arhitecți, designeri sau ingineri în construcții șansa de a-și demonstra creativitatea și viziunea, indiferent de anul de studiu. Competiția își propune să stimuleze inovația în construcții, promovând proiecte sustenabile, eficiente energetic și prietenoase cu mediul.
Participanții, organizați în echipe de maximum trei membri, coordonați de către un profesor, au fost provocați să răspundă unei teme relevante la nivel internațional, formulată în colaborare cu autoritățile locale din regiunea Nord-Isère (Franța), în apropiere de Lyon. Proiectele propuse au vizat soluții sustenabile pentru dezvoltarea urbană și valorificarea resurselor existente.
Juriul local, alcătuit din experți în domeniul arhitecturii și construcțiilor, profesori universitari, reprezentanți ai Saint-Gobain și specialiști în sustenabilitate, a analizat cu atenție fiecare proiect înscris în competiție. Jurizarea s-a bazat pe criterii riguroase, acoperind atât construcțiile noi (60% – arhitectură și sustenabilitate), cât și renovările (40% – aceleași componente). Aspectele esențiale au inclus excelența în design, adaptarea la context, eficiența energetică, reducerea utilizării resurselor non-regenerabile și îmbunătățirea confortului interior (termic, vizual, acustic și calitatea aerului). De asemenea, s-a evaluat coerența execuției și consecvența detaliilor tehnice.
Concursul de Arhitectură pentru Studenți se desfășoară în două etape – națională și internațională, proiectul clasat pe locul I la nivel local intrând automat în cursa pentru premii la nivel internațional.
Tema Concursului de Arhitectură pentru Studenți – ediția a XX-a
Ediția actuală i-a provocat pe participanți să elaboreze propuneri de proiecte pentru revitalizarea zonei Nord-Isère, o zonă situată în sud-estul Franței, în apropierea orașului Lyon, a treia metropolă ca mărime a Franței.
Aflată la intersecția ruralului cu urbanul, această regiune promite să devină unul dintre următoarele hub-uri de dezvoltare economică și socială din Franța, datorită inaugurării noii linii feroviare de mare viteză Lyon-Torino. Temele de concurs au inclus proiectarea unei noi zone rezidențiale în apropiere de localitatea Grands Ateliers, dar și soluții pentru modernizarea clădirii unei vechi școli, situată în satul Chimilin, cu accent pe circularitate și pe reutilizarea materialelor de construcție.
Proiecte premiate la nivel național
Premiul I
- YELLOW, echipa formată din Victoria Cravcenco, Mara Ioana Craiu și Ancuța-Larisa-Mihaela Petrescu, coordonată de Cătălina Bocan, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Timișoara
Premiul II
- MODULAR EARTH: LEARNING FROM THE TRADITIONAL VILLAGE, echipa formată din Grodenschi Alexandru Andrei, Mihăilă Elena-Raluca și Grigorescu Sara, coordonată de Negru Robert, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București
Premiul III
- SOUS LES COLLINES, echipa formată din Alexandru Tudoroiu, Szabolcs Gyorgy și Alexandru Dulfu, coordonată de Cătălina Bocan, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Timișoara
Premii speciale
- LA BANDE JAUNE, echipa formată din Orzac Raul-Gabriel, Sailă Dumitru-Leonard, Țăran Emanuel-Cristian, coordonată de Cătălina Bocan, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Timișoara
- RHIZOME, echipa formată din Popescu Ana, Ion Șveț, Vasilache Gabriela, coordonată de Radu Andrei, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Iași
Echipa câștigătoare a premiului I la nivel național va reprezenta România la etapa internațională a Concursului de Arhitectură pentru Studenți care va avea loc la Paris în perioada 16-18 iunie 2025.
Proiectele câștigătoare la etapa națională pot fi vizualizate aici.
Mai multe detalii despre Concursul de Arhitectură pentru Studenți, aici.
Despre Saint-Gobain
Lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile pentru construcții, Saint-Gobain proiectează, produce și distribuie materiale și servicii pentru piețele industriale și de construcții. Soluțiile sale integrate pentru renovarea clădirilor publice și private, pentru construcțiile ușoare și decarbonizarea construcțiilor și a industriei sunt dezvoltate printr-un proces continuu de inovare și oferă durabilitate și performanță. Grupul, care sărbătorește în 2025 cea de-a 360-a aniversare, rămâne mai dedicat ca niciodată scopului său: „MAKING THE WORLD A BETTER HOME”.
Vânzări de 46,6 miliarde EUR în 2024 la nivel global
Peste 161.000 de angajați care activează în 80 de țări
Un Grup angajat să atingă zero emisii nete de carbon până în 2050
CONTACT MEDIA SAINT-GOBAIN ROMÂNIA Iuliana Capriș, Communications Executive E-mail: iuliana.capris@saint-gobain.com |
În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Glass, Sekurit, Saint-Gobain Prime Glass Working, ISOVER, Rigips, Weber, PAM, Duraziv şi Chryso, cumulând aproximativ 2000 de angajați în 14 situri industriale situate în Satu-Mare, Călăraşi, Vălenii de Munte, Ploieşti, Turda, Suceava, Brăneşti, Popești Leordeni şi Ariceştii Rahtivani. Pentru mai multe informații despre Grupul Saint-Gobain în România, vizitați www.saint-gobain.ro și urmăriți-ne pe Facebook @SaintGobainRO sau LinkedIn @saint-gobain-romania.