Admitere la FSEGA-UBB: programe moderne în cinci limbi, mobilitate globală și susținere pentru cariere de succes

  • Specializarea Informatică Economică a generat cea mai mare concurență în 2024-2025
  • Contabilitate și Informatică de Gestiune a fost cea mai solicitată specializare la buget în anul universitar care s-a încheiat
  • În 2024-2025, FSEGA a lansat primul program de master Health Economics din România
  • FSEGA Student Job Market (jobmarket.econ.ubbcluj.ro), platforma creată de Universitate, facilitează conexiunea directă studenți – angajatori
  • FSEGA a dezvoltat parteneriate strategice cu companii de top, pentru stagii de practică și recrutare directă

CLUJ-NAPOCA, 01 iulie 2025: Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, oferă, pentru anul universitar 2025-2026, 3.335 de locuri pentru programele de licență cu frecvență, disponibile în cinci limbi de predare – română, maghiară, engleză, germană și franceză –, adresându-se astfel unei audiențe naționale și internaționale. FSEGA este singura instituție de învățământ superior din România care oferă programe de licență în cinci limbi, aliniindu-se standardelor și cerințelor spațiului educațional și economic european.

„Credem într-o lume educată, cu o scară a valorilor în care studiile de științe economice sunt apreciate și dorite, generând pentru societate lideri care fac diferența. Misiunea noastră este aceea de a oferi un model de urmat și de a pune în mișcare mediul academic, mediul de afaceri și societatea, în general, realizând un învățământ de calitate, într-un mediu multicultural, care formează tineri responsabili, creativi și competenți”, explică conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, decan al FSEGA-UBB.

Înscrierile, atât la nivel licență, cât și la nivel master, se fac exclusiv online, prin intermediul platformei UBB (https://admitere.ubbcluj.ro/InformatiiAdmitere).  Calendarul admiterii începe cu sesiunea de înscriere în perioada 10-16 iulie 2025, pentru nivel licență, și perioada 10-21 iulie pentru master, urmată de probele de admitere și etapele de confirmare, care se vor încheia la finalul lunii iulie.

Printre cele mai căutate specializări de licență în limba română sunt: Contabilitate și informatică de gestiune, Informatică economică, Marketing, Management, Finanțe și bănci, Economie și afaceri internaționale. Programele în limbi străine acoperă domenii similare: în limba engleză – Contabilitate și informatică de gestiune, Management, Economie și afaceri internaționale, Finanțe și bănci, în franceză – Contabilitate și informatică de gestiune, în germană – Administrarea afacerilor, iar în limba maghiară – Informatică economică, Marketing, Management, Finanțe și bănci.

În ceea ce privește programele de master, în anul universitar 2025-2026, studenții pot alege din peste 20 de programe de masterat cu frecvență (zi) și cu frecvență redusă (IFR), în limba română, engleză, germană și maghiară. Printre cele mai căutate specializări sunt: în limba română – Expertiză contabilă și audit, Management contabil, audit și control, Strategii și politici de marketing, Managementul resurselor umane, Business analytics și managementul informației, în limba engleză – Health Economics, International Business Management, Managementul dezvoltării afacerilor, Modelarea afacerilor și calcul distribuit, în limba germană – Management internațional, iar în limba maghiară – Management bazat pe date, Analiza datelor de business și financiare, Marketing digital.

Programele de master se adresează absolvenților de studii economice, dar și celor din domenii conexe interesați de reconversie profesională, iar admiterea se face pe baza unui sistem de evaluare mixt: 50% media anilor de studii de licență, 25% media examenului de licență și 25% rezultatul obținut la proba specifică programului ales. Probele variază în funcție de specializare și pot include teste grilă, eseuri, interviuri tematice sau proiecte aplicate. Pentru toate programele este obligatorie prezentarea unui certificat de competență lingvistică.

„În anul universitar pe care tocmai l-am încheiat, dintre toate programele de licență, cel mai atractiv a fost cel de Informatică Economică, peste 60% dintre locuri fiind ocupate de candidați care au avut media de admitere 10, iar ultima medie de intrare a fost 9.93. Cea mai mare cerere pe locurile bugetate a fost la programul de licență de Contabilitate și Informatică de Gestiune. În cazul programelor de master, candidații au preferat: Expertiză contabilă și audit, Management contabil, audit și control, Strategii și politici de marketing. Anul trecut, am lansat în premieră în România, programul de master în limba engleză Health Economics, care se adresează atât celor care lucrează deja în domeniul sănătății și vor să obțină noi competențe economice și de business, dar și celor care lucrează în domeniul sănătății în instituții publice și sunt factori de decizie. Ne așteptăm ca și în acest an să fie de succes”, explică Răzvan V. Mustață.

Programe adaptate cerințelor pieței muncii

Pentru studiile de licență, din cele 3.335 de locuri, 802 sunt la buget, iar la acestea se adaugă și cele 1.857 de locuri pentru programele de masterat, dintre care 824 sunt la buget. Cele mai multe locuri sunt alocate programelor care atrag constant un număr mare de candidați și care se disting prin rate ridicate de angajabilitate: pentru licență: Contabilitate și informatică de gestiune – 250 de locuri, Informatică economică – 240 de locuri, Finanțe și bănci – 240 de locuri, iar pentru master: Managementul resurselor umane – 75 de locuri, Administrarea afacerilor în turism, comerț și servicii – 75 de locuri, Strategii și politici de marketing – 75 de locuri.

„Potrivit datelor FSEGA, peste 40% dintre absolvenții de licență și peste 80% dintre absolvenții de masterat ai promoției 2023-2024 sunt deja angajați în primele șase luni de la finalizarea studiilor. Dintre aceștia, 76% activează în domeniul corespunzător calificării obținute, confirmând relevanța practică a programelor FSEGA. Un factor important în această tranziție îl reprezintă platforma FSEGA Student Job Market (jobmarket.econ.ubbcluj.ro), care facilitează conexiunea directă între studenți și angajatori, oferind oportunități de angajare, cursuri de formare profesională, teste de competențe și un sistem inteligent de potrivire a profilurilor, bazat pe inteligență artificială. În prezent, platforma reunește 58 de companii active și este accesibilă tuturor studenților și masteranzilor FSEGA”, explică conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață.

Educație centrată pe performanță, orientare profesională și expunere internațională

Dincolo de oferta academică multilingvă și diversificată, FSEGA le pune la dispoziție studenților un ecosistem educațional integrat, centrat pe performanță, orientare profesională și expunere internațională. Studenții beneficiază de suport personalizat (consiliere emoțională, strategii de învățare și dezvoltarea abilităților de comunicare)  prin Centrul de Orientare și Consiliere Profesională, ceea ce le asigură tranziția eficientă de la viața academică la piața muncii.

În sprijinul formării practice, în incubatorul de afaceri al facultății, studenții au posibilitatea de a-și testa conceptele de business, de a beneficia de mentorat și de a colabora cu experți din mediul economic, inclusiv din rețele internaționale, obținând astfel un avantaj competitiv real pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale.

Internaționalizarea este una dintre direcțiile strategice ale FSEGA, concretizată prin zeci de acorduri Erasmus și parteneriate academice cu universități de top din lume, în țări precum: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Norvegia, Polonia, Olanda, Portugalia, Suedia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Turcia. Mobilitățile internaționale contribuie la dezvoltarea competențelor interculturale și deschid oportunități profesionale globale. Totodată, evenimente precum „International Week” și „Summer School” creează contexte interactive de învățare, în care studenții interacționează direct cu cadre didactice și colegi din întreaga lume.

De asemenea, pentru a susține adaptarea la cerințele pieței muncii globale, FSEGA pune la dispoziție cursuri de limbi moderne, disponibile atât online, cât și fizic, dezvoltând competențele lingvistice necesare pentru cariere internaționale. În plus, studenții au acces gratuit la facilități sportive moderne și un campus dotat la cele mai înalte standarde academice.

Parteneriate strategice cu mediul de afaceri

Nu în ultimul rând, FSEGA colaborează cu parteneri economici strategici, precum Kaufland România & Moldova, BCR, Banca Transilvania, BRD, MOL România, E.ON Business Services, Bosch, MHP Consulting, Darwin Technologies, Wolters Kluwer, East Grain, Lidl și Confindustria România. Aceste colaborări se concretizează în stagii de practică, proiecte aplicate și oportunități reale de angajare, contribuind activ la integrarea profesională a studenților și absolvenților.

„Prin acest model educațional integrat, FSEGA formează economiști competitivi, capabili să înțeleagă și să influențeze dinamica economică atât la nivel local, cât și global. Punem un accent constant pe adaptabilitate, gândire critică și orientare practică, calități esențiale pentru succesul într-un mediu profesional aflat într-o continuă transformare”, adaugă Răzvan V. Mustață.

Despre FSEGA:

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) este cea mai mare facultate din țară și una dintre cele mai puternice școli românești în zona economie și afaceri, oferind servicii ştiinţifice și educaționale prin programe de licență, masterat, doctorat, executive education, respectiv prin programe de cercetare avansată, consultanță şi dezvoltare sustenabilă. Aproape 9.000 de studenți nivel licență, masteranzi şi doctoranzi beneficiază de oferta educaţională, didactică şi instituţională a celor 386 de cadre didactice titulare și asociate, atât în Cluj-Napoca, cât şi în cadrul extensiilor de la Reșița, Sfântu Gheorghe şi Sighetul Marmaţiei. Întregul proces este susţinut de o infrastructură modernă: 7 amfiteatre cu 1.350 de locuri, 10 săli de curs cu 880 de locuri, 24 de săli de seminar cu 1.040 de locuri, 59 laboratoare cu 1.544 de locuri, 3 săli de lectură pentru bibliotecă, cu 190 locuri, 5 săli depozit de cărţi. La acestea se adaugă Aula FSEGA, cu 454 de locuri. În 2023, FSEGA a fost liderul de necontestat al instituțiilor de învățământ superior din România în ramura științelor economice, iar UBB rămâne liderul absolut al universităților românești în domeniul Business & Economics, conform clasamentului Times Higher Education.