Atentionare – COD ROSU IN PIATA IMOBILIARA DIN ROMANIA

 Context actual:

Gurvernul Romaniei si Ministerul de Finante au publicat ,,Proiectul de lege privind unele masuri fiscal bugetare” (proiecte-acte-normative – Acasa – MF) prin care s-a stabilit ca va creste cota TVA-ului redus de 9% pentru locuinte ca parte a politicii sociale, pana la valoarea standard de 21% pentru toate locuintele noi, care vor fi realizate si vandute dupa data de 01 august 2025.

La acest moment, piata imobiliara din Romania intampina mai multe dificultati de dezvoltare si crestere, printre care enumeram: o perioda lunga de incertitudine politica si fiscala, care au afectat deja mediul economic si dorinta de achitizitie de locuinte noi si alte dificultati specifice legate de cresterea preturilor de construire, care au condus in perioada anterioara: anul 2024 si in primul semestru al anului 2025, la majorari de preturi, in ceea ce priveste achizitia de locuinte noi.

In cifre, preturile la locuintele noi au crescut in ultimii 2 ani, la nivel national cu 13% in anul 2024 si 15% in primul semestru al anului 2025 %. Pe de alta parte numarul de tranzactii a scazut in anul 2024 cu 14% raportat la anul 2023 si cu 18% in primul semestru al anului 2025 % raportat la perioda anterioara. Din corelare acestor cifre se observa o legatura directa si clara intre cresterea pretului si scaderea numarului de tranzactii la nivel national, grevata in ultimele luni pe incertitudinea politica si fiscala, care au condus la scaderi bruste ale numarului de tranzactii.

Cresterea TVA-ului de la 9% la 21% va conduce la o crestere directa si automata a pretului de tranzactionare a locuintelor noi cu un procent de 12%, ceea ce ar conduce la o crestere a pretului istorica a preturilor la locuintele noi, cu un procent de 30% sau mai mult, in anul 2025.

Daca analizam masurile fiscale, care sunt propuse spre adoptare observam ca anularea TVA-ului redus de 9% pentru locuintele noi si trecerea la taxarea standard de 21%, reprezinta o crestere mai mult decat dubla a taxelor ( mai exact 233%) pentru acest domeniu extrem de important pentru industria nationala, fiind cu siguranta domeniul care va fi cel mai afectat de noile masuri fiscale.

Aceasta modificare va afecta extrem de puternic puterea de cumparare a locuintelor de catre persoanele tinere si famiile din clasa media, adica majoritatea populatiei Romaniei.

In plus exista o probabilitatea extrem de ridicata, probata prin datele existente si prezentate mai sus, ca aceasta modificare sa conduca la scăderea brusca a cererii în piața imobiliară rezidențială, cu impact negativ în lanț asupra investițiilor, firmelor care activeaza in intreaga piata imobiliara, a locurilor de muncă și a colectării taxelor; In realitate, scazand numarul tranzactiilor cu un procent similar cu cel al cresterii taxelor, se vor colecta mai putine taxe, insa este de asteptat ca efectele sa fie generalizata si negative asupra celor care activeaza in aceasta industrie.

Aceasta diminuare dramatica, ar putea genera pe termen mediu si lung o scadere generalizata la nivelul intregii industrii imobiliare, cu pierderi de ordinul miliardelor de euro in investitii noi si scaderi ridicate ale taxelor colectare la bugetul statului.

In ceea ce priveste textul actual al proiectului de lege, acesta generează confuzii privind aplicarea cotei reduse pentru tranzacțiile aflate în curs, pe baza antecontractelor deja semnate. Este nevoie de clarificări urgente pentru a evita interpretările contradictorii și blocarea a zeci de mii de tranzacții imobiliare aflate în derulare. Lipsesc in integralitate prevederi cu privire la aplicarea noilor norme fiscale asupra tranzactiilor care s-au incheiat cu o cota standard de 19%, fiind tratata doar lacunar ipoteza tranzactiilor deja incheiate cu o cota de 9%.

Considerăm că limitarea aplicabilității cotei reduse doar pentru un an, pentru tranzactiile deja antecontractate, până la 1 august 2026, este nerealistă și injusta, încălcând principiile securității juridice si fiscale și ale proporționalității, in contradictie chiar cu dreptul european si national. Este notoriu faptul ca, din motive birocratice si tehnice, nu este posibila finalizarea unui proiect imobiliar de proportii intr-o perioada de 1 an calendaristic, ceea ce inseamna ca vor exista doua categorii de cumparatori: cei ,,norocosi” ale caror tranzactii se vor finaliza si vor putea realiza vanzarea pana la data de 01.08.2026, si cei mai ,,putin norocosi” care nu se vor incadra in acest termen, desi in acest caz nu exista nicio culpa a cumparatorilor sau dezvoltatorilor imobiliari.

ASOCIAȚIA  DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI  DIN ROMÂNIA – URBANIS“ (prescurtat ADIRU) a transmis deja punctul sau de vedere catre Guvern si Ministerul de Finante cu privire la impactul noilor prevederi fiscale si cu privire la clarificarea normelor fiscale si spera ca Guvernul României va analiza cu responsabilitate implicațiile acestei decizii și va menține cadrul legislativ favorabil dezvoltării durabile a pieței imobiliare din România.

“ASOCIAȚIA  DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI  DIN ROMÂNIA – URBANIS “ (prescurtat ADIRU) este cea mai importanta asociatie de profil din Romania, fiind o asociație independentă, apolitică, nonguvernamentală.

Data: 07.07.2025
PRESEDINTE  ADIRU Secretar General
Grigore Catalin FlorinIvan Bogdan Cosmin