București, 08 iulie 2025
Programul național „Școala Ecoterrienilor” 2024-2025 s-a încheiat cu succes, marcând o ediție cu totul nouă, cu un mecanism regândit și o implicare remarcabilă din partea elevilor, profesorilor și școlilor participante din întreaga țară.
Ediția din acest an a reunit 486 de școli, din mediul urban și rural, în competiția pentru un viitor mai curat și durabil. Cu ajutorul Platformei SE, nou lansate, și a unei serii de provocări educative, elevii au învățat despre importanța colectării separate a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, precum și despre obiceiuri sustenabile pe care le pot aplica atât la școală, cât și acasă împreună cu familia.
Rezultatele vorbesc de la sine. Școlile au colectat peste 75 de tone de deșeuri electrice, peste 12 tone de baterii uzate, toate predate responsabil spre reciclare. Noutatea acestei ediții a fost implicarea directă a elevilor în acumularea de puncte pentru școlile lor. Peste 20.737 de elevi au fost activi în Platforma SE, au participat la quiz-uri și provocări care au adus puncte în conturile școlilor lor.
Câștigătorii Ediției 2024-2025 a Școlii Ecoterrienilor
- TOP 10 școli care au acumulat cele mai multe puncte, obținute din realizarea quiz-urilor, provocărilor, activităților practice, dar și prin colectarea de DEEE și DBA;
Locul I: Școala Gimnazială nr. 27 Timișoara –100603 puncte
Locul II: Școala Gimnazială Anton Pann, Mun. Rm. Vâlcea – 86315 puncte
Locul III: Colegiul Național Al. I. Cuza Focșani – 80243 puncte
Locul IV: Școala Gimnazială Cazasu Brăila – 77401 puncte
Locul V: Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj – 74046 puncte
Locul VI: Școala Gimnazială Sfinții Împărați, Galați – 69421 puncte
Locul VII: Școala Gimnazială I. A. Bassarabescu, Ploiești – 66360 puncte
Locul VIII: Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, Pitești – 64831 puncte
Locul IX: Școala Gimnazială Dimitrie Luchian, comuna Piscu – 64396 puncte
Locul X: Școala Gimnazială nr. 1 Motru – 64270 puncte
- Premiul pentru cel mai implicat profesor, în funcție de cantitatea de deșeuri colectată – Bogdan Claudia, Profesor Coordonator Școala Gimnazială Cazasu Brăila
- Premiul pentru 5 elevi care au acumulat cele mai multe puncte în platformă, dovedind consecvență, responsabilitate și implicare constantă în toate provocările propuse. Aceștia au primit din partea ECOTIC un KIT cu materiale educative, sticlă reutilizabilă, o boxa portabilă, o lampă de citit și un rucsac cu Ecoterrianul.
- 3 elevi din cadrul Școlii Gimnaziale I. A. Bassarabescu, Ploiești
- 1 elev din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 13, Brașov
- 1 elev din cadrul Școlii Gimnaziale Anton Pann, Rm. Vâlcea
Această ediție a demonstrat implicarea concretă a elevilor în acțiuni de mediu și a confirmat rolul important al profesorilor în promovarea educației ecologice în școli.
Mesajele primite de la profesorii implicați subliniază impactul real al proiectului în comunitate, dar și modul în care acesta a reușit să îmbine învățarea cu acțiunea concretă.
„Concursul național Școala Ecoterrienilor a fost o inițiativă remarcabilă și extrem de benefică pentru Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara. Ne-a oferit o platformă excelentă pentru a educa elevii cu privire la importanța protecției mediului și gestionarea corectă a DEEE și DBA.
Procesul de implementare a decurs impecabil, iar materialele au fost clare și ușor de utilizat. Atribuțiile au fost împărțite strategic, echipa de coordonare a gestionat logistica colectării și a monitorizat progresul, în timp ce profesorii au integrat tematica în orele de curs, iar diriginții au motivat elevii. Elevii au înțeles concret ciclul de viață al produselor și importanța reciclării, devenind adevărați ambasadori ai reciclării în familie și comunitate.
Cu siguranță ne vom înscrie și la ediția următoare a concursului. Este un program esențial care contribuie la formarea unei generații responsabile și conștiente de impactul acțiunilor sale asupra mediului. Succesul nostru – Premiul I – demonstrează impactul pozitiv al acestei inițiative. De asemenea, vom recomanda cu cea mai mare căldură și altor școli să se înscrie.” – a declarat dna. Kortye Claudia, Prof. coordonator Școala Gimnazială nr. 27 Timișoara – Locul I în Top 10
„Un program educativ, inovator și provocator în același timp, Școala Ecoterrienilor a fost foarte benefic pentru copii. Implementarea proiectului s-a desfășurat destul de rapid, toate informațiile fiind prezentate în cadrul ședințelor, iar profesorii și elevii au fost receptivi. Elevii mai mari din ciclul gimnazial au avut sarcina de a completa cât mai multe quiz-uri. Copiii au fost foarte încântați și abia așteptau să desfășoare activitățile! Cea mai apreciată activitate a fost cea de ecologizare și cea de plantare de flori și pomi, deoarece am reușit să înfrumusețăm spațiul din jurul unității școlare. Elevii sunt acum mult mai conștienți privind protejarea mediului, rutina de ecologizare și au devenit prieteni cu natura. Cu siguranță ne vom înscrie și ediția următoare! Abia așteptăm! Deja am recomandat acest program și altor cadre didactice și altor școli.” – a declarat, dna. Bogdan Claudia, Prof. coordonator Școala Gimnazială Cazasu Brăila,câștigătoare a premiului pentru cel mai implicat profesor, în funcție de cantitatea de deșeuri colectată.
Mulțumim tuturor celor implicați în „Școala Ecoterrienilor ediția 2024-2025”!
Educația pentru mediu nu se oprește aici, ci continuă prin gesturi și acțiuni zilnice și prin fiecare pas spre un viitor sustenabil.
Înscrierile în Școala Ecoterrienilor, ediția 2025-2026, se vor deschide în septembrie.