În ce condiții mai pot fi achiziționate locuințe cu TVA de 9%, după ce taxa crește la 21%

  • Liria Themo, Atria Urban Resort: ”Guvernul modifică pentru a doua oară în ultimii trei ani regimul de TVA pentru achiziția de locuințe, măsură care va duce, inevitabil, la noi majorări de prețuri.”

București, 6 iulie 2025. Persoanele care vor să achiziționeze o locuință în acest an mai pot beneficia de cota redusă de 9% TVA doar dacă semnează un antecontract, până la 31 iulie 2025, și achită un avans de 20%, urmând să facă plata integrală (să încheie contractul de vânzare-cumpărare) până la 31 iulie 2026. Acest regim fiscal se aplică celor care nu au cumpărat un apartament cu cotă redusă de TVA începând cu ianuarie 2023 și este valabil pentru locuințele cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, a căror valoare nu depășește suma de 600.000 lei.

Potrivit noilor reglementări fiscale, ce urmează a fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, cota redusă de TVA de 9% în domeniul imobiliar dispare, aceasta urmând a fi uniformizată la 21%, noua valoare generală a taxei.

Începând cu 2023, pentru apartamentele cu o suprafață utilă de maximum 120 mp și o valoare de maximum 600.000 lei, cota de  TVA a fost de 9%, majorată de la 5% cât fusese anterior.

Ultimii ani au fost cu adevărat provocatori pentru piața imobiliară din România, iar la acest fapt a contribuit și statul prin modificările fiscale făcute din scurt, care au bulversat atât dezvoltatorii, cât și cumpărătorii. După pandemie, blocaje pe lanțurile de aprovizionare, inflație galopantă și scumpiri pe toate palierele, de la materiale de construcții, la energie, transporturi, logistică și forță de muncă, iată că acum Guvernul modifică pentru a doua oară în ultimii trei ani regimul de TVA pentru achiziția de locuințe, măsură care va duce, inevitabil, la noi majorări de prețuri. Astfel, dacă până în 2023, TVA la apartamentele de maximum 600.000 de lei și 120 mp era de 5%, această taxă a fost majorată la 9%, pentru ca acum să fie uniformizată cu toate celelalte domenii și majorată de la 19% la 21%. Totuși, cei care își doresc o locuință nouă încă o mai pot cumpăra cu cota redusă de TVA de 9%, dar doar dacă se grăbesc să încheie un antecontract și să plătească un avans de 20% până la finalul acestei luni, cu promisiunea că vor achita integral prețul până la 31 iulie anul următor. Și mai este o condiție: cumpărătorii trebuie să nu fi achiziționat deja un apartament cu cotă redusă de 9%, dupa 1 ianuarie 2023. În caz contrar, vor plăti pentru noua locuință un TVA de 21%, taxă care se va regăsi în prețul de achiziție a apartamentului. De aceea, îi sfătuim pe toți cei interesați să se grăbească, dacă vor să-și cumpere o locuință mai ieftină. Noi, la Atria Urban Resort, mai avem câteva apartamente care se încadrează la cota de TVA de 9% și ne așteptăm ca, în contextul actualelor schimbări fiscale, să fie cerere mare pentru ele până la sfârșitul lunii iulie”, a declarat Liria Themo, manager de Marketing al complexului rezidențial Atria Urban Resort.

Un alt aspect important de luat în seamă este și acesta: chiar și în cazul existenței unui antecontract semnat și al  avansului plătit până la 31 iulie 2025, dacă dezvoltatorul nu finalizează locuința până la 31 iulie 2026, clientul o va achiziționa cu un TVA de 21% după această dată.

Atria Urban Resort, complex imobiliar dezvoltat în zona de nord-vest a Capitalei, în sectorul 1, de către EVERGENT Investments, în parteneriat cu Cityring Property, a  finalizat în toamna anului trecut Faza a III-a și este în prezent în proces de avizare pentru Faza a IV și ultima a proiectului. Investiția, a cărui valoare consolidată se apropie de 140 de milioane de euro, urmează să se încheie în aproximativ doi ani și reprezintă, în peisajul rezidențial bucureștean, un model de dezvoltare sustenabilă. La finalizare, complexul imobiliar va avea în total 1.365 de apartamente.

Începând cu Faza a III-a, toate clădirile sunt aliniate la standardele nZEB, dezvoltatorul punând un accent deosebit atât de eficiența energetică, cât și pe spațiile verzi, cu grădini interioare cu vegetație luxuriantă și sute de copaci, fapt care a adus proiectului în acest an, pentru a treia oară, premiul pentru ”Cea mai impresionantă regenerare urbană”, oferit de Imobiliare.ro.

Atria Urban Resort a fost construit cu un principiu al alocării de 25% construcții și 75% spații libere, spații verzi și de divertisment. Deși planul inițial includea plantarea unui copac pentru fiecare apartament din complex, în Faza a III-a au fost transplantați 400 de arbori de talie mare la 350 de apartamente, copaci care la plantare atingeau 5-6 metri înălțime. Dezvoltatorul a luat decizia de a nu construi parcări subterane tocmai pentru a permite copacilor să se înrădăcineze bine, ca să se dezvolte și să atingă maxime de înălțime, contribuind astfel la menținerea umezelii în sol și a unor temperaturi mai scăzute în timpul verilor toride. Această decizie se bazează pe curentul practicat la nivel mondial de a crea sisteme structurale prin plantări care ajută orașul să funcționeze ecologic în beneficiul rezidenților și unde natura este un drept, nu o decorațiune.

Dezvoltatorul Cityring Property ia în calcul ca, după finalizarea Fazei a IV-a din Atria, să demareze un nou proiect imobiliar în aceeași zonă, pe un teren de 6,5 hectare, pe malul Lacului Străulești, proiect cu care este, în prezent, în etapa de studiu de fezabilitate și concept. Diferența dintre cele două proiecte va consta în faptul că noul complex ia în considerare un mix de clădiri destinate atât vânzării cât și închirierii. Demararea proiectului este estimată pentru anul 2027.

Despre Atria Urban Resort:

Atria Urban Resort este un proiect imobiliar dezvoltat pe Șoseaua Chitilei, în vecinătatea Lacului Străulești, de către EVERGENT Investments, în parteneriat cu Cityring Property, deținut de antreprenorii Liviu și Eugen Lepădatu. Proiectul – care se întinde pe 9 hectare, 25% din teren fiind destinat construcțiilor pentru locuit, iar restul de 75% fiind spațiu liber și elemente peisagistice complexe –, a fost conceput în patru faze de construcție, cu 1.365 de apartamente în total și o valoare totală de 140 milioane de euro. Prima fază a proiectul imobiliar de amploare, dezvoltat în sectorul 1 al Capitalei, a fost finalizată și vândută integral la începutul anului 2020. Faza a II-a, cu 398 de apartamente și o zonă cu spații comerciale, are o valoare de aproximativ 35 de milioane de euro. Construcția Fazei a III-a, cu 350 de apartamente, a început în 2022 și a fost finalizată anul trecut. În prezent, Atria este în etapa de autorizare a Fazei IV, ultima din proiectul imobiliar, constând în execuția a peste 450 de apartamente. În primele două faze, locuite deja, există și o comunitate numeroasă de persoane, familii tinere, mulți cu copii, dar și bunici uneori. – #comunitateaAtria.