MONETĂRIA STATULUI SE MUTĂ ÎN ARAD-155 DE ANI DE AUR, ISTORIE ȘI MĂIESTRIE ROMÂNEASCĂ

O călătorie prin timp, în care metalul prinde viață și devine simbol național

Regia Autonomă Monetăria Statului, una dintre cele mai vechi instituții ale statului român, face un pas important spre publicul din vestul țării, aducând în Arad o parte din patrimoniul său istoric și simbolic. Cu ocazia aniversării a 155 de ani de activitate, Monetăria își deschide porțile spre o nouă etapă: întâlnirea dintre tradiție și comunitățile pasionate de istorie economică, numismatică și identitate națională.

Evenimentul central al acestei inițiative este expoziția „Monetăria Statului. 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească”. Această prezentare specială nu este doar o lecție de istorie, ci o experiență multidisciplinară, care vorbește despre identitate, economie, educație financiară și diversitate culturală. Se adresează deopotrivă colecționarilor și publicului larg, fiind o invitație la redescoperirea valorilor care au definit parcursul economic al Aradului și al regiunii – Complexul Muzeal Arad fiind primul muzeu din România unde sunt expuse matrițele folosite la baterea de monedă – simboluri ale măiestriei românesti în prelucrarea metalului, precum și standul expozițional al Regiei Autonome Monetăria Statului, prezentat în 2024 la World Money Fair Berlin (Germania).

Monetăria Statului, instituție fondată în 1870 și reînființată în actualul sediu în 1935, își păstrează și astăzi misiunea de a susține sistemul monetar național prin producerea de monede, decorații, sigilii și obiecte cu valoare simbolică. Totodată, este unicul furnizor de ordine pentru Președinția României și lider în producție monetară. Poți afla mai multe despre activitățile sale pe site-ul oficial al Monetăriei Statului, https://www.monetariastatului.ro/.

„Instituția monedei trebuie păstrată și apărată, fiind tot atât de sacră ca și Biserica, Justiția, Școala sau Armata” — cuvinte care definesc angajamentul unei instituții ce privește spre viitor fără a uita rădăcinile trecutului.

Inaugurarea va avea loc joi, 10 aprilie 2025, ora 12.30, la Complexul Muzeal Arad (Palatul Cultural, etaj II – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Pentru detalii suplimentare și programul complet al expoziției vizitați https://museumarad.ro/.