Noile norme CNA limitează informarea și accesul românilor la soluții pentru susținerea sănătății
București, 10 iulie 2025, PRISA – Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare – își exprimă îngrijorarea față de direcția generală a noilor măsuri adoptate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) privind comunicarea publică a suplimentelor alimentare, în special în contextul:
- introducerii unui nou mesaj de interes public:
„Suplimentele alimentare nu vindecă și nu pot înlocui tratamentele prescrise de medic” - extinderii regimului de reglementare a publicității pentru suplimente și dispozitive medicale, aplicându-li-se aceleași restricții ca în cazul medicamentelor OTC (fără prescripție);
- interzicerii comunicărilor comerciale de tip co-branding, prin care farmaciile asociau suplimente sau dispozitive medicale cu promoții, campanii sau reduceri.
Măsuri disproporționate față de statutul legal al suplimentelor
Suplimentele alimentare sunt reglementate în mod distinct de medicamente, atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Potrivit Directivei 2002/46/CE, acestea sunt surse concentrate de substanțe cu rol nutrițional sau fiziologic, destinate completării dietei, nu tratării bolilor.
Aplicarea automată a acelorași reguli de publicitate ca în cazul medicamentelor, fără o adaptare specifică, creează o confuzie legislativă și conceptuală gravă:
- încalcă principiul proporționalității;
- induce publicului ideea că suplimentele au efecte sau riscuri identice cu cele ale unui tratament medicamentos;
- ignoră rolul real și util pe care suplimentele îl joacă în profilaxie, susținerea tratamentelor și corecția carențelor, de multe ori la recomandarea medicilor.
Introducerea unei cerințe adiționale de avertizare scrisă și sonoră a informațiilor prezente pe eticheta suplimentului alimentar
Suplimentele alimentare sunt supuse unor cerințe publicitare mai restrictive decât medicamentele OTC, deși sunt încadrate legal ca produse alimentare.
Spoturile pentru suplimente trebuie să includă avertismente sonore extinse, referitoare la indicații prezente pe eticheta produsului, rostite clar, cu pronunție „normală” și durată minimă de 3 secunde, în paralel cu afișarea vizuală a mesajului.
Această prevedere nouă a codului CNA solicită includerea următoarelor indicații, prevăzute de art. 7 alin. 4 din Legea 56/2021 privind suplimentele alimentare:
a) numele categoriilor de nutrienţi sau substanţe care caracterizează produsul sau o indicare a naturii acestor nutrienţi sau substanţe;
b) porţia zilnică recomandată;
c) un avertisment împotriva depăşirii porţiei zilnice recomandate;
d) un avertisment privind evitarea utilizării suplimentelor alimentare ca înlocuitor pentru un regim alimentar variat;
e) un avertisment care să indice că produsele respective nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor mici.
Ori, durata medie a unui spot publicitar TV sau radio, de 20-30 de secunde, nu permite redarea tuturor acestor informații. Chiar și dacă acestea sunt citite separat, făcând abstracție de conținutul publicitar propriu-zis, timpul necesar pentru prezentarea lor depășește cu mult durata alocată unei reclame. Aceasta face imposibilă, în practică, aplicarea noii cerințe.
În schimb, în cazul medicamentelor OTC, legea nu prevede o durată minimă pentru mesajul de avertizare, fiind suficientă avertizarea sonoră a unei formule scurte, precum: „Acesta este un medicament. Citiți cu atenție prospectul.” și avertizarea scrisă “Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase”.
Această diferență de tratament este nejustificată și contravine principiului proporționalității, generând un dezechilibru între industrii reglementate diferit, dar adresate acelorași consumatori.
Un mesaj de conștientizare cu formulare inadecvată
Mesajul „Suplimentele alimentare nu vindecă și nu pot înlocui tratamentele prescrise de medic” poate induce în mod eronat ideea că suplimentele sunt ineficiente sau inutile în orice context medical.
Ori, în practică:
- Suplimentele sunt recomandate de medici pentru deficite de fier, calciu, vitamina D, magneziu, Omega 3 etc.
- Sunt folosite complementar în afecțiuni cronice sau în susținerea sistemului imunitar, digestiv sau osos.
Formularea actuală stigmatizează categoria, în loc să informeze, iar la nivel european niciun stat membru UE nu utilizează acest mesaj în comunicările audiovizuale publice. În schimb, se folosesc variante echilibrate precum: „Acest produs nu înlocuiește o alimentație variată și un stil de viață sănătos.”
Interzicerea comunicării comerciale de tip co-branding – un precedent periculos
Noua interdicție privind asocierea farmaciilor cu promoții sau comunicări legate de suplimente, dispozitive medicale sau homeopate lovește direct în libertatea comercială și dreptul consumatorului de a accesa informație transparentă despre produse sigure, legale și reglementate.
Este complet disproporționat să fie tratate suplimentele alimentare – produse alimentare notificate, fără risc major – în aceeași manieră cu medicamentele OTC în privința interdicției publicității prin farmacii, fără niciun temei științific sau raport de risc.
Această măsură poate avea un impact concurențial negativ asupra întregii categorii de suplimente alimentare, prin reducerea semnificativă a competitivității pe piață, cauzată de lipsa transparenței privind promoțiile disponibile în farmacii. Limitarea accesului consumatorilor la aceste informații afectează în mod direct capacitatea lor de a compara și alege ofertele cele mai avantajoase – un aspect esențial, mai ales pentru persoanele cu venituri reduse. În absența unei comunicări transparente, toți consumatorii sunt privați de posibilitatea de a lua decizii informate, în condiții echitabile, privind achiziția suplimentelor necesare pentru menținerea sănătății.
PRISA solicită:
- Revizuirea urgentă a formulării mesajului de conștientizare, în consultare cu specialiști și organizații din industrie.
➤Propunere: „Suplimentele alimentare nu înlocuiesc tratamentele prescrise de medic. Se recomandă utilizarea lor responsabilă, ca parte a unui stil de viață sănătos.”
- Regândirea articolelor privind publicitatea, în acord cu reglementările UE, fără a impune restricții nejustificate suplimentelor sau dispozitivelor medicale.
- Deschiderea unui grup de lucru interinstituțional cu CNA, Ministerul Sănătății, ANPC, Colegiul Medicilor și organizații patronale, pentru a stabili un cadru coerent, echilibrat și științific de reglementare, în interesul consumatorilor și al sănătății publice.
Suplimentele alimentare fac parte din realitatea actuală a sănătății publice, fiind utilizate de milioane de români pentru prevenție, întreținere și susținere terapeutică. Stigmatizarea acestei categorii prin măsuri disproporționate și nesupuse consultării riscă să afecteze interesul consumatorilor, nu să-l protejeze.
Despre Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA)
Înființată în anul 2000, PRISA este prima asociație din România dedicată industriei suplimentelor alimentare, având rolul de patronat din 2011. Organizația promovează autoreglementarea prin Codul de etică și Codul privind bunele practici în etichetarea și publicitatea suplimentelor alimentare.
În noiembrie 2024, PRISA a inițiat campania “Informare, apoi suplimente alimentare” și platforma www.infosuplimente.ro pentru a sprijini consumatorii și pacienții din România să consume informat și responsabil suplimente, unul dintre pilonii unui stil de viață sănătos, alături de o alimentație echilibrată, de mișcare și echilibru emoțional.
Printre membrii PRISA se numără companii importante din industrie, precum Alevia, Nestlé, Queisser Pharma, Republica Bio, Secom®, Stada România, Sun Wave Pharma, Zdrovit etc – care reprezintă peste 37% din piața de suplimente din România. PRISA colaborează activ cu instituțiile statului și este membru al organizațiilor internaționale de profil: Food Supplements Europe (FSE) şi Internaţional Alliance of Dietary/Food Supplement Association (IADSA). Detalii pe www.prisa.ro