Analiză Storia: Prețurile medii ale chiriilor – tendințele lunii iunie în marile orașe din România

4 iulie 2025

În luna iunie 2025, prețurile chiriilor s-au menținut la un nivel similar cu cel din luna anterioară, însă au înregistrat o creștere medie de 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai accesibile chirii, calculate pentru apartamente cu 1 până la 4 camere, din rândul marilor orașe analizate, s-au înregistrat în Arad (350 euro), Timișoara (400 euro), Craiova și Oradea (420 euro). La polul opus, cele mai ridicate valori ale chiriilor continuă să fie în Sectorul 1 (790 euro) și Sectorul 2 (650 euro) din București, precum și în Cluj-Napoca (600 euro), potrivit datelor Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Cea mai mare creștere anuală s-a înregistrat în Sectorul 2, unde chiria medie a ajuns la 650 de euro, față de 550 de euro în iunie 2024. Interesul pentru locuințele de închiriat este în creștere, un semnal că piața a intrat în sezonul specific chiriilor. În luna iunie, numărul de contactări a crescut cu 26% față de anul trecut și cu 19% față de luna mai, iar timpul mediu de tranzacționare a scăzut cu 16%.

„Chiar dacă în luna iunie am observat o relativă stabilitate a chiriilor în majoritatea orașelor mari, rămâne de văzut în ce măsură măsurile fiscale anunțate vor influența dinamica pieței rezidențiale în perioada următoare. Dacă apartamentele de vânzare vor deveni mai puțin accesibile din cauza costurilor crescute, este posibil ca o parte dintre potențialii cumpărători să se orienteze către închiriere, ceea ce ar putea pune presiune pe prețurile chiriilor în anumite zone”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia și OLX Imobiliare în RO).

Evoluția chiriilor medii în București: de la 350 la 1.200 de euro, în funcție de sector și suprafață

În București, prețurile medii ale chiriilor au rămas relativ constante de la o lună la alta, cea mai mare scădere înregistrându-se la apartamentele cu trei camere în Sectorul 4 (-8%). Comparativ cu luna iunie a anului anterior, chiriile medii din București au crescut cu 9%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sectorul 2 la apartamentele cu trei camere, unde prețul chiriei este cu 21% mai ridicat (900 de euro) și în Sectorul 1, tot la apartamentele cu trei camere, unde prețul e cu 20% mai ridicat (1200 de euro). Creșteri s-au mai înregistrat și în Sectorul 6 la garsoniere (+14%) – 398 euro și la Sectorul 3 la apartamentele cu trei camere (+13%) – 700 euro.

În București, chiriile medii variază semnificativ în funcție de sector și de numărul de camere. Pentru garsoniere, cele mai ridicate valori se înregistrează în Sectorul 1 (430 euro) și Sectorul 6 (398 euro). Prețurile medii cele mai scăzute sunt în Sectorul 5 (350 euro) și în Sectorul 2 (360 euro). În cazul apartamentelor cu două camere, cele mai ridicate prețuri apar în Sectorul 1 (650 euro) și Sectorul 2 (650 euro), urmate de Sectorul 5 (555 euro). Cele mai mici valori se observă în Sectorul 4 (500 euro) și Sectorul 6 (525 euro). Pentru apartamentele cu trei camere, cea mai mare chirie medie este în Sectorul 1 (1.200 euro), urmat de Sectorul 2 (900 euro). În celelalte sectoare, valorile sunt sub 700 euro, cu cea mai scăzută medie înregistrată în Sectorul 6 (578 euro).

Prețurile medii ale chiriilor în orașele mari din țară (iunie 2025 vs. 2024)

CLUJ-NAPOCA rămâne în topul celor mai scumpe orașe, cu chirii medii în ușoară creștere. Față de aceeași lună a anului trecut, prețul garsonierelor s-a menținut constant, la 380 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere au înregistrat o creștere de 9%, ajungând la 599 de euro. Pentru apartamentele cu trei camere, prețul mediu a fost de 700 de euro (în creștere cu 3% față de anul anterior). 

IAȘI: chiriile pentru garsoniere au înregistrat o creștere semnificativă, de 13%, ajungând la 350 de euro, față de 310 euro în iunie 2024. Apartamentele cu trei camere au avut, la rândul lor, o creștere de 7%, până la 550 de euro. În schimb, pentru apartamentele cu două camere, prețurile s-au menținut la un nivel similar față de aceeași perioadă a anului trecut.

BRAȘOV: prețurile medii de cerere au rămas stabile pentru garsoniere (352 euro) și apartamente cu două camere (500 euro). Pentru apartamentele cu trei camere, prețul mediu a crescut ușor, cu 7%, ajungând la 650 de euro.

CONSTANȚA înregistrează o ușoară scădere de 2% a prețului mediu pentru garsoniere, care a ajuns la 319 euro. Apartamentele cu două camere s-au menținut la 500 de euro, iar cele cu trei camere au înregistrat o creștere de 7% față de anul trecut, ajungând la 700 de euro.

TIMIȘOARA: garsonierele au ajuns la un preț mediu de închiriere de 273 de euro (+9%), iar apartamentele cu două camere la un preț mediu de 420 de euro (+5%). În cazul locuințelor cu trei camere, media a scăzut ușor, la 475 de euro (-2%).

SIBIU: comparativ cu anul trecut, prețul mediul de închiriere pentru garsoniere a rămas constant – 300 de euro. Pentru apartamentele cu două camere, prețul mediu a crescut cu 5%, atingând 400 de euro, iar pentru apartamentele cu trei camere, prețul s-a menținut la un nivel similar cu anul trecut, de aproximativ 500 de euro.

ORADEA: chiria solicitată pentru garsoniere a scăzut cu 11% față de luna trecută, însă rămâne cu 5% peste nivelul din iunie 2024, ajungând la 250 de euro. Pentru apartamentele cu trei camere, prețul mediu a crescut cu 5%, până la 500 de euro. În cazul apartamentelor cu două camere, prețul a rămas relativ constant, în jurul valorii de 400 de euro, atât comparativ cu luna precedentă, cât și cu anul trecut.

CRAIOVA: prețurile medii de cerere pentru chirii au înregistrat creșteri față de anul trecut. Garsonierele s-au scumpit cu 6%, ajungând la 296 de euro, apartamentele cu două camere cu 4% (400 de euro), iar cele cu trei camere cu 10% – 550 de euro.

ARAD: comparativ cu anul trecut, prețurile medii de cerere au scăzut cu 9% pentru garsoniere (200 de euro) și cu 14% pentru apartamentele cu trei camere (430 de euro). În schimb, prețurile pentru apartamentele cu două camere au crescut cu 6% și au ajuns la 370 de euro.


Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare în cunoștință de cauză.

***

Despre Storia

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX care își propune să aducă mai multă claritate pe piața imobiliară. E locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Storia își propune să îi sprijine pe cei care caută locuința potrivită, oferind instrumente și informații valoroase despre piața imobiliară, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii informate. În 2022, Storia a lansat un instrument care analizează calitatea vieții în cartierele din România. Indexul Storia (inițial T.R.A.I.) oferă un scor de la 0 la 100 pentru fiecare cartier, pe baza a 17 criterii importante pentru români. Acestea includ atât date obiective – precum traficul, calitatea aerului sau prețul locuințelor – cât și percepții subiective, colectate printr-un studiu aflat în desfășurare, la care au răspuns peste 100.000 de persoane. Printre aspectele evaluate se numără siguranța, curățenia, liniștea sau accesul la piste de biciclete. Scopul este ca oamenii să aibă o imagine mai clară asupra cartierelor în care trăiesc sau în care se gândesc să se mute.