01 iulie 2025 CLUJ-NAPOCA: Antreprenoarea Mihaela Călușer, cu o experiență de 28 de ani în industria turismului, va inaugura la începutul lunii iulie, în apropiere de Cluj-Napoca, conacul Quo Vadis, o proprietate boutique, destinată evenimentelor private și corporate. Prin această inițiativă, antreprenoarea își propune să aducă în prim-plan bogăția culturală și naturală a zonei, promovând artiști și meșteșugari locali, gastronomia autentică zonei, oferind experiențe inedite de petrecere a timpului și de socializare.
”Quo vadis, numele ales pentru conac, vine de la întrebarea pe care mi-am adresat-o în pandemie mie însămi și care înseamnă <<încotro ne îndreptăm cu toții? >> Pe măsură ce lumea se oprea în loc, am simțit o nevoie acută de a mă reconecta cu mine însămi, cu natura și cu tot ce e autentic. Acele călătorii prin România, forțate la început de împrejurări, au devenit o revelație. Am înțeles că, în viitor, modul în care ne prețuim și ne folosim timpul liber se va schimba radical. Ceea ce acum patru ani era doar o intuiție, a devenit astăzi o certitudine, un trend ireversibil: oamenii caută acum, mai mult ca oricând, o conexiune de suflet. Suntem sufocați de un cotidian aglomerat și stresant, simțim nevoia de evadare, de experiențe autentice, de gusturi uitate și de acea liniște profundă pe care doar natura o poate oferi. Această viziune, această dorință de a oferi un sanctuar pentru suflet, m-a împins să fac un pas curajos: am investit într-o casă veche de 100 de ani, la Plăiești, aproape de Cluj-Napoca, înconjurată de o livadă generoasă”, explică Mihaela Călușer.
În urma restaurării, casa parohială tradițională a devenit conacul Quo Vadis dar păstrează farmecul rural și oferă un cadru unic pentru evenimente speciale, conectare reală și reconectare cu valorile esențiale. Conacul funcționează ca centru de evenimente private și corporate, fiind ideal pentru reuniuni de management, teambuilding-uri în natură, lansări de produs cu impact vizual și emoțional, sesiuni strategice și workshopuri de creativitate sau retreaturi de yoga și wellbeing, degustări de vinuri locale și cine tematice, ateliere creative de ceramică, broderie, pictură pe lemn, workshopuri gastronomice cu bucătari locali.
”Mi-am dorit să creez un loc care să respire istorie și tradiție, dar care, în același timp, să fie modern și surprinzător de relaxant. Nu voiam un spațiu rigid, ci unul versatil, capabil să găzduiască evenimente „de suflet”, non-convenționale. Recent, am finalizat prima fază a acestui vis – restaurarea conacului. Deschidem porțile Conacului,care este gata să primească pe oricine își dorește să experimenteze conceptul de slow living și slow travel. E o invitație la a ne reîntoarce la esență, la a savura fiecare moment, la a ne regăsi echilibrul într-o lume în continuă mișcare. Cred cu tărie că aici, la Conac, vom răspunde cu toții, măcar pentru o clipă, la întrebarea: quo vadis? Și vom găsi, poate, răspunsul în liniștea naturii și în conexiunea cu oameni autentici”, explică antreprenoarea.
La începutul lunii iulie, antreprenoarea va deschide oficial porțile conacului, printr-un eveniment privat dedicat mediului de afaceri local, care va include o degustare de vin și delicii gastronomice autentice. În a doua etapă a dezvoltării proiectului de la Plăiești, este planificată construirea unui complex de cazare format din 7 unități independente, astfel încât proprietatea să își extindă oferta, devenind o destinație integrată.
„La Quo Vadis promovăm conceptul de «sophisticated simplicity», în care decorul elegant, serviciile premium și natura autentică se îmbină armonios. Ne dorim să găzduim evenimente culturale, recitaluri și seri tematice care să devină experiențe memorabile pentru participanți”, spune Mihaela Călușer.
Acest demers urmărește deopotrivă transformarea individuală a locației într-o destinație integrată dar și susținerea economiei locale, promovarea valorilor autentice rurale și a meșteșugurilor pe cale de dispariție.
Despre Mihaela Călușer:
Mihaela Călușer și-a transformat pasiunea pentru călătorii într-o afacere de succes, înființând în 1997 agenția de turism WENS Travel, recunoscută în prezent pentru abordarea personalizată a fiecărui client și crearea de experiențe de călătorie memorabile. Absolventă a Facultății de Electrotehnică din Cluj-Napoca, Mihaela și-a început cariera ca asistent universitar, apoi a lucrat timp de doi ani într-o agenție de turism. În 1997, cu o investiție inițială de 2.200 de dolari, a închiriat un spațiu în centrul orașului, dotat doar cu un birou, un calculator și un telefon fix. În prezent, agenția are 26 de angajați, venituri de peste 10 milioane de euro și un portofoliu impresionant: peste 195.000 de itinerarii, 11.500 de călătorii de afaceri și 29.000 de clienți mulțumiți.